Vor modersmål er dejligt, men fuld af fejl…

Posted on 24 April 2010

I går fik min kæreste en invitation fra kunstmuseet Aros. Invitationen opfordrede hende  til at tage vores børn med til en Juniorrundvisning, eller hvis jeg skal være helt korrekt, på en junioromvisning, men mon ikke der var tale om en lille stavefejl.

Da jeg var lille brugte jeg mine hverdage på en forstadsskole syd for Århus. Jeg var ordblind og på det tidspunkt var det synonym med at være dum og doven. Jeg har siden lært at elske mit sprog og tilgivet min daværende lærer, for deres dumme-prædikat.

Men ’ordblindsproblematikken’ er stadig en del af vores hverdag og danske børn bliver tit anklaget for at være dårlige til at stave. Heldigvis bliver de ikke stemplet som dumme og dovne, tværtimod ser folkeskolen deres sproglige mangler som en udfordring og som en overkommelig opgave.

Men skulle vi ikke giver vores børn og deres lærer, en større chance for succes, ved at åbne den danske sprogskat og give rum for forbedringer – jeg vælger ordet ’forbedringer’ helt bevidst.

F. eks kunne vi give korrekturlæseren fra Aros en større chance for at spotte sine stavefejl, ved at dele ordene og dermed øge afsenderens evne til at udtrykke sig og minimere modtagerens mulighed for misforståelse. På den måde behøver vores ven fra Aros ikke invitere til en ’junioromvisning’, men den mere interessante ’junior rundvisning’.

Jeg har nogle gange ytret mit standpunkt i akademiske kredse, men med en klar afvisning til følge. Men nogle gange er det bedre at høre på en ‘gamleordblind’ mand, som opfordrer til lavere lixtal og øget forståelse, end på en litteraturprofessor som vogter over vores misforståede sprogskat.

Jeg elsker mit sprog, men lad os give hinanden muligheden for at forstå det og kommunikationsmedarbejderen fra Aros muligheden for at formidle det.

(PS hvis der er stavefejl eller andre ’sproglige udfordringer’ på min blog, så ved I nu hvorfor)


4 responses to Vor modersmål er dejligt, men fuld af fejl…

 • Marlene says:

  Tilykke med at være kommet igang med blogindlægene – stavefejl eller ej.

  Fed header. Hils smukke Winnie

 • admin says:

  Tak skal du have, jeg hilser smukke winnie :)

 • Line says:

  Siden da er børnestavningen jo heldigvis opfundet,
  hvornår er man for gammel til det?

 • Leave a Response

  Recent Posts

  Tag Cloud

  Anders Coling Apple Arbejde arketyper Branddasker Danny Trejo Dansk sporg Eksamensgrøn Elvis Facebook Flickr Forandringsledelse Forbud Fordomme Geek vs. Nerd Inspiration KISS Kolding Konference Kreativ frihed LEGO Lidt genialt Lommefilosofi lyd Mig selv mmmhhh Popcorn Portefolio Rhett ’n’ link Rock 'n' Roll Shaun of the dead sipland Social media Sporg Stavefejl Stemmer Steve Jobs Storytellers Tanker om hverdagen The rumpus room Twitter Video... Viral wgaard.com Windows

  Meta

  _sipland_ is proudly powered by WordPress and the SubtleFlux theme.

  Copyright © _sipland_